LIVE TEXT | Război în Ucraina. Prigojin ar putea să nu reușească să susțină acordul mediat de Lukașenko. Campanie de persecuție religioasă sistematică în Ucraina ocupată

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Prigojin ar putea să nu reușească să susțină acordul mediat de Lukașenko. Campanie de persecuție religioasă sistematică în Ucraina ocupată

Președintele belarus Alexander Lukașenko a declarat că finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, și forțele Wagner nu se aflau în Belarus în 6 iulie, indicând că Prigojin ar putea să nu reușească să susțină acordul mediat de Lukașenko între Prigojin și președintele rus Vladimir Putin în urma rebeliunii armate a lui Wagner din 24 iunie. Lukașenko și Kremlinul au anunțat anterior că Prigojin, Putin și Lukașenko au ajuns la un acord care i-a oferit lui Prigojin și forțelor Wagner care au participat la rebeliune garanții de securitate nespecificate în Belarus.

Război în Ucraina FOTO Profimedia

UPDATE 06.54 Conținutul integral al acordului între Prigojin și președintele rus Vladimir Putin nu a fost dezvăluit, dar se pare că Wagner nu își îndeplinește finalul acordului. Lukașenko a declarat pe 6 iulie că forțele Wagner se află în prezent în taberele lor permanente (fie în Rusia, fie în Ucraina) în care s-au retras în urma bătăliei pentru Bakhmut, inclusiv unele lângă Asipovichy, Regiunea Mogilev. Lukașenko a adăugat că Prigojin se află în Sankt Petersburg sau că ar fi putut chiar să fi zburat la Moscova în dimineața zilei de 6 iulie. Lukașenko a sugerat că Wagner nu a fost încă de acord să se desfășoare în aceste baze și că Wagner „are o viziune diferită pentru desfășurarea [lor]”, detaliile despre care Lukașenko a refuzat să le împărtășească. Lukașenko, totuși, a negat că înțelegerea a fost reziliată și a remarcat că problema transferului și configurarea forțelor Wagner „nu a fost decisă” momentan.

UPDATE 06.38 Surse ruse au indicat că Prigojin se află în Rusia, deși ISW nu poate confirma locația lui Prigojin în acest moment. O instituție rusă a opoziției a raportat că avionul lui Prigojin a aterizat în regiunea Rostov, după ce a zburat din regiunea Moscova în dimineața zilei de 6 iulie. Un birou din Sankt Petersburg a raportat pe 5 iulie că Prigojin a ridicat personal mai multe arme de calibru mic confiscate de Securitatea Federală Rusă de la clădirea FSB din Sankt Petersburg pe 4 iulie. De asemenea, presa a raportat că Prigojin a fost la Moscova în weekendul de 1 iulie și 2 iulie. ISW nu a observat nicio confirmare vizuală din sursă deschisă că personalul Wagner a fost desfășurat în Belarus în acest moment. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a mai susținut că Kremlinul nu urmează mișcările lui Prigojin, menționând că Kremlinul nu poate și nu vrea să-l monitorizeze pe Prigojin. Declarația lui Peskov este absurdă având în vedere că Kremlinul și forțele de securitate ruse au capacitatea de a-l reține pe Prigojin sau de a-i restricționa mișcările în Rusia. Este deosebit de absurd dacă Prigojin și-a putut colecta armele de la o unitate FSB.

UPDATE 06.13 Lukașenko pare să se îndepărteze de înțelegerea pe care se pare că a mediat-o, în timp ce continuă să-și promoveze capacitatea de a media în primul rând între Putin și un fost locotenent loial, subliniind astfel slăbiciunea lui Putin. Lukașenko a afirmat în mod demonstrativ că Wagner și Prigojin sunt ruși, iar întrebările despre locul lor nu ar trebui să fie îndreptate către el. Lukașenko pare să se îndepărteze de Wagner, iar retorica lui poate sugera că atribuie Kremlinului responsabilitatea de a pune în aplicare acordul. Lukașenko a continuat să se laude și cu negocierile sale pricepute cu Prigojin după ce a afirmat că autoritatea lui Putin nu a fost slăbită în timpul rebeliunii armate, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist.

UPDATE 05.49 Capacitatea lui Prigojin de a opera liber în Rusia sugerează că Prigojin este încă protejat de unele garanții de securitate și/sau că Kremlinul continuă să acorde prioritate subminării reputației sale în Rusia față de țintirea lui Prigojin fizic sau legal. Lukașenko a menționat că nici el, nici președintele rus Vladimir Putin nu au vrut să-l asasineze pe Prigojin și a respins sugestiile că Putin ar putea încerca să-l omoare pe Prigojin în viitor. ISW a evaluat pe 27 iunie că Putin probabil a decis că nu poate să-l elimine direct pe Prigojin fără a-l face martir pentru cauze legate de gestionarea greșită a invaziei de către Ministerul rus al Apărării (MOD). ISW a observat, de asemenea, pe 27 iunie, că Kremlinul a lansat o operațiune de informare menită să-l prezinte pe Prigojin drept corupt și mincinos, iar instituțiile de stat ruse au menținut această narațiune de atunci. Rețelele rusești de propagandă acoperă pe larg raidurile FSB la conacul lui Prigojin și bogăția lui, iar un jurnalist a numit sarcastic casa lui Prigojin un „palat aparținând luptătorului împotriva corupției” pe postul de televiziune de stat rus Rossiya 1.

UPDATE 05.36 Anumiți ultranaționaliști ruși au criticat propaganda statului rus pentru că a încercat să-l discrediteze pe Prigojin, sugerând însă că încercarea Kremlinului de a înstrăina comunitatea ultranaționalistă de Prigojin nu reușește. Un canal Telegram afiliat Wagner a acuzat Ministerul rus al Afacerilor Interne că a difuzat în mod deliberat imagini cu raidurile FSB către mass-media pentru a-l prezenta pe Prigojin ca pe un trădător care este interesat doar de un stil de viață generos. Un alt canal Telegram afiliat Wagner a încercat să infirme sugestia Rossiya 1, că FSB ar fi putut găsi narcotice la conacul lui Prigojin. Nu este neapărat surprinzător faptul că bloggeri afiliați Wagner atacă eforturile Kremlinului de a-l discredita pe Prigoji, dar un blogger afiliat la Kremlin a condamnat și eforturile presei ruse de a-l prezenta pe Prigojin ca pe un individ corupt, observând că locuința lui Prigojin este în concordanță cu cea a unui individ bogat și că Prigojin pare să-și arate premiile militare în conacul său. Un alt blogger a remarcat că locuința lui Prigojin nu părea atât de luxoasă în comparație cu a altor miliardari ruși.

UPDATE 05.21 Forțele ucrainene au efectuat operațiuni contraofensive pe cel puțin trei sectoare ale frontului pe 6 iulie și continuă eforturile de a lovi treptat forțele de luptă și resursele logistice ale Rusiei. Oficialii militari ucraineni au raportat că forțele ucrainene desfășoară activități contraofensive în direcțiile Bakhmut, vestul Donețkului și vestul Zaporijia. Imaginile geolocalizate postate pe 6 iulie arată că trupele ucrainene au înaintat spre periferia vestică a Klishchiivka, la aproximativ 5 km sud-vest de Bakhmut. Surse ruse și ucrainene au continuat să discute despre operațiunile de contraofensivă ucrainene în vestul Oblastului Donețk la sud de Velyka Novosilka și în zona Orikhiv din vestul Oblastului Zaporijia. Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a recunoscut ritmul în general mai lent al câștigurilor contraofensivei ucrainene într-un interviu acordat CNN pe 5 iulie și a declarat că operațiunile ucrainene au „încetinit” împotriva pozițiilor defensive rusești înrădăcinate, remarcând că el crede că Ucraina are încă nevoie de anumite sisteme de arme occidentale înainte de lansarea a noi atacuri de-a lungul frontului. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a subliniat că eforturile ucrainene de a lovi zonele de concentrare ruse sunt imperative pentru contraofensiva mai largă și contribuie la rata mai lentă a atacurilor la sol pe tot teatrul. Malyar a remarcat că forțele ucrainene au distrus șase depozite de muniții rusești doar în direcția Tavriisk (Zaporijia) în ultima zi și a confirmat că lovitura din 4 iulie asupra Makiivka a fost un exemplu eficient de distrugere a artileriei și a echipamentelor rusești.

UPDATE 05.06 Oficialii ucraineni și ruși și-au redus în mare măsură retorica cu privire la centrala nucleară Zaporijjia (ZNPP) pe 6 iulie. Șeful Direcției principale de informații militare (GUR) ucrainene Kyrylo Budanov a declarat pe 6 iulie că pericolul unui dezastru provocat de om la ZNPP este „în scădere treptat”, în urma avertismentelor diverșilor oficiali ucraineni din 4 iulie că forțele ruse ar fi putut plasa obiecte asemănătoare dispozitivelor explozive pe acoperișurile a două dintre clădirile reactorelor ZNPP. Primul adjunct al șefului de stat major al administrației prezidențiale ruse, Serghei Kiriyenko, și șeful aparatului de ocupație al regiunii Zaporijia, Yevgeny Balitsky, au vizitat, de asemenea, ZNPP pe 6 iulie și au postat imagini în apropierea instalației de depozitare a deșeurilor nucleare uscate a centralei. Kiriyenko și Balitsky au remarcat că uzina continuă să „funcționeze normal” sub controlul Rusiei, minimizând astfel afirmațiile anterioare ale Rusiei că acțiunile ucrainene amenințau iminent siguranța ZNPP. Kiriyenko și Balitsky ar fi vizitat fabrica pentru a prezenta Rusia ca un custode capabil al ZNPP, iar pozițiile lor retorice în timpul vizitei sugerează că oficialii ruși ar putea să se abțină mai mult de la avertismentele dure privind dezastrul iminent la uzină. ISW continuă să evalueze că retorica rusă în jurul ZNPP este menită să descurajeze sprijinul occidental pentru Ucraina, acuzând Ucraina de iresponsabilitate nucleară, precum și să descurajeze forțele ucrainene să efectueze operațiuni contraofensive în regiunea Zaporijia ocupată.

UPDATE 04.54 Actorii politici ruși continuă încercările de a judeca sau de a controla bloggerii ruși, ceea ce indică faptul că mulți consideră comunitatea blogger ca o circumscripție critică. Şeful Partidului Liberal Democrat Rus (LDPR), Leonid Slutsky, s-a întâlnit cu selecţionari bloggeri pe 5 iulie pentru a discuta o serie de propuneri de a acorda beneficii şi protecţie corespondenţilor militari şi bloggerilor care acoperă războiul din Ucraina. Slutsky a declarat că LDPR va avea ca scop adoptarea unei legislații care să acorde corespondenților militari statutul de veterani de luptă și să ofere garanții de stat și plăți în caz de rănire sau deces. Slutsky a susținut că LDPR a trimis propuneri relevante despre corespondenții și bloggerii militari ruși Ministerului rus al Apărării și Ministerului Dezvoltării Digitale. Slutsky a adăugat că LDPR și anumiți bloggeri vor lansa un program educațional pentru a-i învăța pe tineri despre „realitățile informaționale” ale războiului din Ucraina. Experții ruși de la emisiunea afiliată la Kremlin Solovyov Live au discutat recent despre potențiala încălcare a securității operaționale de către bloggeri în Ucraina și i-au îndemnat să se angajeze într-un anumit grad de autocenzură. Kremlinul a căutat în mod obișnuit să apeleze la selectarea bloggeri ruși în încercarea de a câștiga favoarea comunității și de a-și valorifica conexiunile cu comunitatea ultranaționalistă rusă mai largă, deși Ministerul Apărării din Rusia a indicat recent că încearcă din nou să limiteze selecția. activitatea blogger. Nu este clar ce susținere au propunerile LDPR din partea Kremlinului, deși Kremlinul ar putea folosi astfel de măsuri pentru a exercita controlul asupra bloggerilor și a determina cine se califică drept blogger recunoscut.

UPDATE 04.42 Proeminența tot mai mare a comunității blogger în spațiul informațional rusesc și în anumite mișcări acceptate ale societății civile ruse creează probabil o competiție între diferiți actori politici care luptă pentru controlul asupra a ceea ce este văzut ca o circumscripție critică, fie prin câștigarea favorii lor, fie prin impunerea autorității asupra activităților lor. Acești actori politici, atât cei ferm pe orbita Kremlinului, cât și cei aflati mai departe de acesta, probabil cred că încă nu a decis cine va controla influența politică a acestei circumscripții. Bloggeri, cu propriile lor interese și credințe divergente, încă nu au indicat cum va răspunde întreaga comunitate la această competiție în creștere pentru influența lor.

UPDATE 04.33 Media de opoziție rusă Vertska a raportat că forțele ruse și autoritățile de ocupație desfășoară o campanie de persecuție religioasă sistematică în Ucraina ocupată. Verstka a constatat că forțele ruse și autoritățile de ocupație au comis cel puțin 109 acte de persecuție religioasă și au distrus aproape 600 de lăcașuri de cult în Ucraina începând cu 24 februarie 2022. Verstka a descoperit poveștile oamenilor pe care forțele ruse și autoritățile de ocupație le-au răpit, arestat, capturat, torturat și ucis din cauza credinței lor. Ancheta a constatat că creștinii ortodocși și protestanți sunt grupul cel mai reprimat din teritoriile ocupate, dar că și catolicii, musulmanii și Martorii lui Iehova au fost persecutați. Verstka a citat cel puțin 43 de cazuri în care clerici au fost vizați pentru credința lor, inclusiv opt care au fost răpiți și cinci care au fost uciși. Verstka a raportat că cel puțin 66 de lăcașuri de cult au fost confiscate sau distruse de forțele ruse și transformate în depozite, departamente de poliție, birouri ale Gărzii Naționale sau birouri „Rusia Unită”. Verstka a remarcat că scopurile principale ale opresiunii religioase în teritoriile ocupate sunt de a suprima limba ucraineană, în care se ține slujbele în mod obișnuit, de a descuraja sau pedepsi congregații care refuză să sprijine autoritățile de ocupație și de a face presiuni asupra congregațiilor și preoților pentru a sprijini Biserica Ortodoxă Rusă. ISW a raportat anterior că autoritățile de ocupație ruse desfășurau probabil o campanie de persecuție religioasă în Ucraina ocupată pentru a eradica în mod sistematic organizațiile religioase „indezirabile” și pentru a promova Patriarhia Moscovei. ISW a evaluat anterior că forțele ruse își vor intensifica probabil campania și că autoritățile ruse desfășoară persecuții religioase într-un mod care este complet în contradicție cu eforturile de a-l încadra pe președintele rus Vladimir Putin drept adevăratul protector al credinței creștine.

UPDATE 04.17 Bloggeri ruși au susținut că aspectele operațiunilor defensive rusești din sudul Ucrainei au limitări severe și ar putea să nu fie la fel de eficiente precum le-au descris anterior sursele ruse. Un blogger rus a susținut că membrii ruși mobilizați din serviciul care operează în regiunea Zaporijia au fost în prima linie din octombrie 2022 fără nicio rotație. Bloggerul a declarat că forțele ruse nu au putut să trimită acest personal mobilizat din aceste poziții, deoarece nu există personal disponibil cu care să-l înlocuiască. Descrierea de către blogger a problemelor acute de rotație susține evaluarea anterioară a ISW conform căreia forțele ruse probabil nu au rezerve pregătite pentru luptă. Nerespectarea oricăror rotații va duce probabil la o rată mai rapidă de degradare a formațiunilor ruse care se apără de contraofensivele ucrainene în sudul Ucrainei. Alți bloggeri ruși au acuzat elicopterele de atac rusești că au lovit echipamentele militare ucrainene deja distruse și au sugerat că Ministerul Apărării din Rusia ar putea folosi aceste lovituri repetate pentru a raporta pierderi ucrainene umflate. Kremlinul a folosit anterior rapoarte despre pierderile de vehicule blindate ucrainene umflate sălbatic pentru a prezenta operațiunile defensive rusești ca fiind extrem de eficiente.

UPDATE 03.52 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei Svatove-Kreminna și la sud de Kreminna pe 6 iulie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse au încercat să avanseze în apropiere de Novoselivske (15 km nord-vest de Svatove), Novoyehorivka (15 km sud-vest de Svatove), Karmazynivka (12 km), sud-vest de Svatove) și Bilohorivka (10 km sud de Kreminna). Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au continuat atacurile lângă Novoselivske și în zona pădurii Serebryanske la sud de Kreminna. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a remarcat că forțele ruse încearcă în mod activ să străpungă liniile defensive ucrainene de-a lungul frontului Kupyansk-Lyman folosind unități de asalt „Storm-Z” cu foști condamnați. Cherevaty a mai declarat că elementele BARS (Rezerva Rusă de Luptă a Țării) și companii militare private nespecificate (PMC) sunt active în acest domeniu. Un blogger rus a postat imagini care arată militari aparținând Districtului Militar Central (CMD) din zona Kreminna. Un alt blogger rus a susținut că elemente ale Brigăzii a 3-a de gardă cu destinație specială lovesc fortificațiile ucrainene de lângă Kreminna.

image

UPDATE 03.36 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au desfășurat mai multe contraatacuri de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 6 iulie. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe de Vest rus, Serghei Zybinsky, a susținut că elemente ale Regimentului 7 de infanterie motorizată de gardă (corpul 11 armată, flota baltică) și Armata 1 de tancuri de gardă. (Districtul Militar de Vest) a respins atacurile ucrainene din apropiere de Novoselivske. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că elementele Grupării Centrale de Forțe au respins atacurile ucrainene la aproximativ 16 km vest de Kreminna, lângă Yampolivka și Torske.

UPDATE 03.14 Dovezile vizuale confirmă că forțele ucrainene au înaintat la sud-vest de Bakhmut începând cu 6 iulie. Imaginile de luptă geolocalizate publicate pe 6 iulie arată artileria rusă lovind un vehicul de luptă al infanteriei ucrainene la periferia vestică a orașului Klișchiivka (la aproximativ 5 km sud-vest de Bakhmut), indicând că forțele ucrainene au realizat câștiguri în zonă. Un blogger rus a raportat că trupele ucrainene au capturat mai multe zone împădurite la vest de Klișchiivka și cresc presiunea asupra pozițiilor rusești la sud-vest de Bakhmut. Surse ruse au susținut că Klishchiivka în sine rămâne sub controlul Rusiei, iar bloggeri au vehiculat filmări în care mai mulți soldați ruși susțin că ar controla așezarea și că lupte grele sunt în desfășurare la periferie. Statul Major ucrainean a mai raportat că forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă la sud și la nord de Bakhmut și au ocupat noi poziții. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a remarcat că trupele ucrainene mențin inițiativa în jurul Bakhmutului și împing forțele ruse înapoi pe flancurile de nord și de sud ale orașului.

image

UPDATE 02.58 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în jurul lui Bakhmut pe 6 iulie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins atacurile rusești la sud-vest de Bakhmut, lângă Ivanivske (5 km sud-vest) și Bila Hora (14 km sud-vest) și la nord-vest de Bakhmut, lângă Berkhivka (1 km nord-vest) și Bohdanivka. (5 km nord-vest). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au atacat de-a lungul liniei Dubovo-Vasylivka-Bohdanivka și spre Orikhovo-Vasylivka. Surse ruse au raportat că elemente ale Regimentului 331 Trupe Aeropurtate de Gardă (VDV) și Brigăzii 200 de infanterie motorizată (Corpul 14 Armată, Flota de Nord) luptă în această zonă.

UPDATE 02.43 Forțele ruse au continuat atacurile la sol de-a lungul liniei orașului Avdiivka-Donețk pe 7 iulie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri la sol fără succes în apropiere de Avdiivka, Pervomaiske (la periferia de nord-vest a orașului Donețk), Marinka (la periferia de sud-vest a orașului Donețk). City) și Novomykhailivka (chiar la sud-vest de orașul Donețk). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au încercat fără succes să atace intrările de sud-vest ale Avdiivka și în interiorul Marinka. Miliția Populară a Republicii Populare Donețk (DNR) a postat filmări ale Regimentului 103 de infanterie motorizată (Divizia 150 de infanterie motorizată, Districtul Militar de Sud) lovind pozițiile ucrainene în apropiere de Marinka.

image

UPDATE 02.27 Forțele ucrainene au desfășurat operațiuni contraofensive de-a lungul graniței administrative dintre Zaporijia și regiunile Donețk pe 6 iulie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au efectuat ofensive în zona de frontieră Zaporijia-Oblastul Donețk și și-au consolidat controlul asupra noilor poziții. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe de Est rus, Oleg Cehov, a susținut că elementele ruse ale Grupării de forțe de Est au respins atacurile ucrainene la sud de Velyka Novosilka. Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au atacat pozițiile rusești lângă Staromayorske (9 km sud de Velyka Novosilka) și Pryyutne (16 km sud-vest de Velyka Novosilka) pe 5 și 6 iulie. Imaginile geolocalizate publicate pe 5 iulie indică faptul că forțele ruse încă mențin poziții lângă Pryyutne și probabil că dețin controlul asupra așezării.

UPDATE 02.18 Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în vestul Oblastului Zaporijia pe 6 iulie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au efectuat ofensive în direcția Melitopol (vestul Oblast Zaporijia) și au consolidat controlul asupra noilor poziții. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe de Est al Rusiei, Oleg Cehov, a susținut că elementele ruse ale Grupării de forțe de Est au respins un atac ucrainean lângă Pyatykhakty (25 km sud-vest de Orikhiv). Bloggeri ruși continuă, în special, să ofere relatări divergente despre natura operațiunilor contraofensive ucrainene din vestul Oblastului Zaporijia. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au încercat să avanseze de la Pyatykhakty spre Jerebyanky (27 km sud-vest de Orikhiv) în două grupuri mici, cu câte 15 membri fiecare. Alți bloggeri au susținut că grupuri mai mari ucrainene au condus valuri de atacuri fără succes împotriva Jerebyanky cu grupuri de până la 50 de militari. Un blogger i-a criticat pe alți bloggeri pentru că au minimalizat intenționat prezența ucraineană în Pyatykhatky și a declarat că forțele ucrainene s-au fixat în așezare din 17 iunie, în ciuda afirmațiilor repetate ale Rusiei că forțele ruse au eliberat așezarea sau au împiedicat forțele ucrainene să ajungă la ea. Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au efectuat și atacuri în direcția Robotyne (12 km sud de Orikhiv) și au făcut câștiguri nespecificate în direcția Verbove (18 km sud-est de Orikhiv). Un alt blogger rus a susținut că ucrainenii nu au efectuat operațiuni active în direcția Zaporijia în afara zonei Pyatykhatky. Bloggeri ruși au susținut, de asemenea, că forțele ruse au desfășurat contraatacuri în vestul regiunii Zaporijia și au capturat poziții pierdute anterior lângă Robotyne. Bloggerii ruși care au raportat operațiuni contraofensive mai mici ucrainene în vestul Oblastului Zaporijia în zilele precedente tind să fie cei care pretind că sunt în contact cu forțele ruse care operează în zonă.

image

UPDATE 02.02 Forțele ruse continuau să vizeze poziții ucrainene în apropierea podului Antonivsky din regiunea Herson pe 6 iulie. O sursă afiliată BARS-13 (Rezerva Rusă de Luptă a Țării) a susținut că aviația rusă a efectuat lovituri în zonele de concentrare ucrainene din apropierea podului din vestul râului Nipro. Prim-adjunctul rus al Administrației Prezidențiale, Serghei Kiriyenko a vizitat regiunea Herson ocupată pe 6 iulie și a felicitat Regimentul 387 al Diviziei 7 de Desant Aerian de Gardă (VDV) pentru că se pare că a curățat malul de est (stânga) de lângă podul Antonivsky de trupele ucrainiene. Un proeminent blogger rus a susținut recent că forțele ruse au transferat elemente ale Diviziei a 7-a VDV într-o locație nespecificată în direcția Zaporijia, deși este posibil ca elemente separate ale diviziei să fie acum desfășurate pe axe divergente.

image

UPDATE 01.49 Oficialii ucraineni au raportat că forțele ruse continuă să se întoarcă la pozițiile inundate anterior de pe malul stâng al Oblastului Herson. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, Natalya Humenyuk, a raportat pe 5 iulie că forțele ruse se întorc în aceste poziții, unele dintre aceste poziții anterior inundate situate la până la 15 km distanță de râul Nipro. Humenyuk a adăugat că inundațiile au distrus primele linii de apărare ale Rusiei și că forțele ruse sporesc focul de artilerie în zonă.

UPDATE 01.27 Un blogger rus afiliat la Kremlin a susținut că producătorii ruși din apărare (DIB) au făcut eforturi pentru a accelera producția de echipamente militare în timpul invaziei pe scară largă a Ucrainei. bloggerul a susținut că Uralvangonzavod Research and Production Corporation din Nijni Tagil, regiunea Sverdlovsk a accelerat producția de vehicule pe roți și șenile în timpul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Un blogger a susținut, de asemenea, că angajații Uralvangonzavod au trecut la un program de trei schimburi în toamna anului 2022 pentru a crește producția de tancuri. Se pare că acest efort sporit nu s-a tradus într-o creștere semnificativă a producției de tancuri dacă estimarea șefului Statului Major al Apărării Marii Britanii, amiralul Sir Antony David Radakin, că Rusia poate produce doar 200 de tancuri pe an este corectă.

UPDATE 01.14 Oficialii ruși continuă eforturile de a crea unități de apărare teritorială în regiunile de graniță cu Rusia. Guvernatorul Regiunii Belgorod Vyacheslav Gladkov a declarat în timpul unei transmisiuni în direct din 6 iulie că Apărarea Teritorială a Regiunii Belgorod va forma un al doilea regiment cu 3000 de militari. Gladkov a declarat că un regiment de apărare teritorial format anterior va fi parțial înarmat în săptămâna viitoare. Gladkov a declarat că batalioanele staționate în apropierea graniței vor fi complet înarmate în timpul rotațiilor lor, dar că nu este posibilă eliberarea de arme tuturor celor 3000 de membri ai regimentului existent.

UPDATE 00.53 Oficialii ruși continuă măsurile de pedepsire a celor ce evită încorporarea. Șeful poliției rutiere din Rusia, Mihail Cernikov, a susținut că guvernul rus nu va pune la dispoziție anumite servicii publice, cum ar fi cererile de permis de conducere sau de înmatriculare pentru mașinile lor, pentru cei care se eschivează. Ministerul rus al Afacerilor Interne a aprobat pe 4 iulie procedurile de restricționare a licențelor celor care se sustrag de la mobilizare în baza unei legi semnate la 14 aprilie 2023 de către președintele rus Vladimir Putin, menită să reprime în continuare sustragerea la mobilizare.

UPDATE 00.37 Oficialii aparatului de ocupației continuă eforturile de a asimila forțat tradițiile legale și culturale ucrainene în sistemul rus din teritoriile ocupate. Șeful Republicii Populare Donețk (DNR), Denis Pushilin, s-a întâlnit cu președintele Asociației Avocaților din Rusia, Serghei Stepashyn, și a discutat despre accelerarea integrării legislației DNR cu tradițiile juridice rusești, îmbunătățirea culturii juridice a DNR și crearea unor organisme de supraveghere. procesul de integrare. Pushilin a susținut că reprezentanții Asociației vor ajuta la elaborarea reglementărilor legale ale DNR și vor pregăti personalul juridic al DNR. ISW a raportat recent despre problemele legate de eficientizarea DNR și a legislației ruse în contextul proceselor penale ale prizonierilor de război ucraineni și se pare că oficialii ruși sunt interesați să remedieze aceste probleme. Șeful ocupației din regiunea Herson, Volodimir Saldo, a susținut, de asemenea, că președintele rus Vladimir Putin a ordonat ca obiectele culturale ucrainene din teritoriile ocupate să fie „ridicate”, ceea ce înseamnă probabil că autoritățile de ocupație ruse vor începe procesul de înregistrare a patrimoniului cultural ucrainean conform standardelor legislative ruse. Saldo a susținut că Administrația de Ocupație din Herson a început „restaurarea” organizațiilor culturale regionale și raionale, cum ar fi teatre, săli de concert și muzee și a primit asistență din partea guvernului rus.

UPDATE 00.24 Președintele belarus Alexander Lukașenko a susținut pe 6 iulie că Rusia va transfera toate armele nucleare tactice planificate în Belarus până la sfârșitul anului 2023, dacă nu mai devreme. Lukașenko a susținut că toate zonele de depozitare întărite pentru armele nucleare tactice rusești au fost complet finalizate începând cu o lună în urmă și că o mare parte din focoasele nucleare tactice promise se află în prezent în Belarus. Lukașenko a răspuns și la întrebarea unui jurnalist occidental despre transferul neobservat de arme nucleare tactice, afirmând că Occidentul nu a observat transferuri de arme nucleare tactice și că Belarus nu a folosit căile ferate pentru a transfera focoase. Lukașenko nu a exclus posibilitatea ca Belarus să folosească căile ferate pentru a transporta arme nucleare tactice în viitor. ISW nu a observat nicio imagine cu privire la construirea unor instalații speciale de depozitare întărite necesare pentru a stoca arme nucleare tactice în Belarus, iar oficialii ucraineni au indicat că Rusia probabil nu a desfășurat arme nucleare tactice în Belarus la momentul 5 iulie. ISW continuă să evalueze că orice construcție confirmată a unei instalații speciale de depozitare întărită ar fi un indicator notabil al pregătirilor pentru astfel de transferuri.

ȘTIRE INIȚIALĂ Imaginile din satelit arată că cele mai mari trei tabere de corturi rusești pentru personalul rus mobilizat la terenurile de antrenament din Belarus din octombrie 2022 au fost demontate în jurul datei de 3 iulie. Radio Liberty a remarcat că existau 150 de corturi care ar putea găzdui aproximativ 3.000 de militari la terenul de antrenament Obuz-Lesnovsky începând cu 6 iunie și a menționat că un număr mic de corturi a fost îndepărtate la începutul lunii martie în urma unei rotații a personalului mobilizat. O tabără rusească de 75 de corturi (care ar putea găzdui 1.500 de persoane) la terenul de antrenament Lepelsky din regiunea Vitebsk a fost demontată cândva între 4 iulie și 6 iulie, în ciuda faptului că elemente ale Regimentului 272 de infanterie motorizatădin Rusia au apărut la Lepel pe 3 iulie. Imaginile din satelit capturate între 2 iulie și 4 iulie a mai arătat și demontarea a 30 de corturi (care ar putea găzdui 600 de militari) la terenul de antrenament Repishcha de lângă Asipovichy, regiunea Mogliev, pe 3 iulie. Radio Liberty a observat că Belarus a început construirea unei tabere de corturi în Tsel, raionul Asipovichy cu peste 300 de corturi la sfârșitul lunii iunie. Nu este clar dacă forțele ruse s-au mutat într-o locație diferită sau au demontat taberele după o altă rotație a personalului mobilizat. Statul Major ucrainean a raportat pe 6 iulie că forțele ruse transferă personal militar înapoi în Rusia din Belarus.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat